Foråret er på vej - spis den!
Håndlæsning & Healing - Lad dine hænder fortælle...
RSS

Nye indlæg

Foråret er på vej - spis den!

Mest populære indlæg

Foråret er på vej - spis den!

Kategorier

Urter - mad, the og kropspleje.
drevet af

Vibeke Straarup - min blog

Foråret er på vej - spis den!

Brændenælder, skvalderkål og mælkebøttebalde

Brændenælder, skvalderkål og mælkebøtteblade er nemt at finde i naturen og haven, og er super sunde lækre ingredienser i din madlavning. Og så er det en del af det nordiske køkken + det er gratis 

Brændenælder er fulde af jern, Zink, Silicium, Klorofyl, Kalium, Kalcium, Flavonider, Histamin, Serotonin, Vitamin A, C og K. 

De kan for eksempel nemt finhakket tilføjes din dej til brød, boller, pandekager og tærter. I tærterne kan du blande hakket brændenælde med spinat, pore og kartoffel som lækker tærtefyld :) Pynt med tomatskiver på tærten - det smager godt og ser godt ud. De er også lækre i smoothies, grøntsagsretter og som bund under forretten - gad vide hvordan en rejecocktail ville smage med brændenælde og skvalderkål i stedet for salat?...

The
Brændenælde og mælkebøtte er rigtig godt som urtete  både tørret eller helt frisk. Når du laver urtete af frisk brændenælde skal du blot have låg på koppen, da de sunde olier fra planten ellers fordamper. Tørret brændenælde kan for eksempel købes i Matas, hvis du ikke gider plukke dem, tørre dem og knuse dem.

Salat
Det er en god idé at blanchere/dyppe brændenælderne i kogt vand inden du bruger dem i salat. Skvalderkål og spæde mælkebøtteblade kan bare puttes råt i. Spinat passer rigtig godt i denne salat. Prøv det - det er lækkert! 
Lav evt. en dressing af olie, vand, salt, knust tørret brændenælde, citronsaft, hvidløg og peber.

Suppe
Brændenælde og Skvalderkål er rigtig lækkert i suppe:

Pluk ca. 200 g topskud og blade på brændenælderne og skvalderkål. Skyld dem. Hak det fint. Finhak et stort løg og evt. 1-2 hvidløg. Bland grønt og løg og svits det i olie (gerne kokosolie). Herefter hældes vand og bouillon i gryden. Kog suppen i ca. 12 min. Det smager lækkert med flute og hvidløgssmør til. Suppen kan nemt laves over bål med snobrød til :) 

God fornøjelse og velbekomme :)

Haven
Brændenælder er geniale som naturlig gødning. Blot læg et par brændenælder i bunden af en spand og lad dem trække/oplæse i 14 dage - vupti og du har god gødningsvand til din køkkenhave. HUSK at fortynde gødnings vandet. 

Brændenælder tiltrækker i øvrigt sommerfugle, bier og andre insekter, der hjælper bestøvningen af din haves øvrige planter.

Brændenælde er god for fordøjelsen, da den stimulerer maven, tarmene og bugspytkirtel; den stimulerer leveren og øger udskilningen af urinsyrekan hjælpe med at øge blodomløbet, lindre gigtsmerter, renser blodet, er vanddrivende, lindrer hovedpiner, er effektivt hårskyllemiddel (fremmer hårvæksten og hindre skæl) frisker ømme fødder ved fodbad :) Kan også bruges i hjemmelavet fugt/skrub maske.

Mælkebøtte renser blodet og forbedrer leverens og galdens arbejde. Den indeholder meget kalium og mange gode vitaminer og mineraler.

Skvalderkål er basedannende, rig på mineraler og virker udrensende, hvorfor den er specielt god til ledproblemer.


0 kommentarer til Foråret er på vej - spis den!:

Kommentar RSS

Tilføj en kommentar

Dit navn:
E-mailadresse (obligatorisk):
Hjemmeside:
Kommentar:
Gør din tekst større, fed, kursiv og meget mere med HTML tags. Vi viser dig hvordan.
Post Comment